нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дортмунд стана европейска столица на иновациите

Shutterstock

Германският град Дортмунд стана Европейска столица на иновациите за 2021 година в рамките на състезание, организирано от Европейската комисия.

Наградата бе обявена по време на срещата на върха на Европейския съвет по иновации (ЕСИ) към ЕК, а за нея заедно с Дортмунд премериха сили и ирландският Дъблин, испанския Малага, както и литовската столица Вилнюс.

Градът победител ще получи и парична премия в размер на 1 млн. евро. Отличието за европейски изгряващ иновативен град отиде при финландския Вантаа, който спечели и 500 хил. евро. Носителите на наградите бяха обявени от Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, науката, образованието и младежта.

„Спечелилите градове имат изключителен принос в създаването на подходяща среда за работа на иноваторите“, каза тя.

Мария Габриел по време на срещата на върха на ЕСИ.

ЕСИ раздаде награди и на жените с най-големи постижения в областта на иновациите за 2021 година. Мерел Боерс от Нидерландия е сред победителите. Тя е създател на компанията NICO-LAB за технологични решения за подобряване на спешната помощ. Подгласник е датчанката Матилде Якобсен, основател на дигиталната платформа Fresh.Land, даваща възможности за по-кратка верига за доставки на храни с цел осигуряване на пресни продукти за потребителите.

Лауреат е и Дафне Хайм Лангфорд от Израел, която е основател и главен изпълнителен директор на специализираната в разработка на решения за лечение на офталмологични заболявания Tarsier Pharma. Всяка от победителките ще получи по 100 хил. евро.

В рамките на срещата на върха бяха връчени и Европейските награди за иновативни обществени поръчки. Победителите са в общо три категории. В първата от тях – „Стратегия за иновативни обществени поръчки“ челната позиция заема Здравната служба на Галисия в Испания. При „Решаване на предизвикателства“ първото място е за Регионалния съвет за управление на водните ресурси на Лимбург в Нидерландия. В категория „Лидерство в обществените поръчки“ победители са Франческо Талоне, Стефано Мони и Джузепе Рестиво от Италия. За всички първи места призьорите получават 75 хил. евро, а подгласниците им – по 25 хил. евро.

още от ЕС