нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ прогнозира: Банките в Еврозоната ще затегнат условията за одобряване на кредити

Guiliver/Getty images

Банките в страните от Еврозоната ще увеличат изискванията за одобряване на кредити още през първото тримесечие на 2021 г. Това прогнозира Европейската централна банка в тримесечния си анализ, предаде Ройтерс. Тази тенденция вече се забеляза в края на 2020 г. и ще продължи да се задълбочава.

Последният доклад се базира на проучване сред 143 банки, направено между 4-ти и 29-и декември 2020 г. - точно когато бяха затегнати ограничителни мерки в голяма част от единния валутен блок.

Банките също така очакват да затегнат достъпа не само за фирмени, но и за жилищни и потребителски кредити, добави ЕЦБ.

Резултатите от проучването се дължат най-вече на повишената несигурност на фона на новата вълна на COVID-19, която продължава да набира скорост на стария континент и на свързаните с нея ограничителни мерки и локдауни, които принуждават редица фирми да разчитат на извънредни средства в наличност. Тъй като голяма част от европейската икономика беше под някаква форма на ограничения през последната година, банковите кредити са жизненоважни за поддържането на компаниите на повърхността, като в същото време ЕЦБ фокусира голяма част от усилията си за поддържане на ултра-евтини кредити, който да бъдат насочени към реалната икономика. Но европейските кредитни институции правят достъпа до свежи кредити по-труден и по-скъп, страхувайки се, че потребителите и фирмите, които не разполагат със средства, могат и да не погасят тези нови кредити.

Търговските банки обаче са подложени на натиск, включително от Надзорния съвет на ЕЦБ, да поддържат чисти балансите си и да изграждат финансови буфери в очакване на скок в необслужваните кредити.

Тримесечното кредитно проучване има ключов принос при обсъжданията на паричната лихвена политика на ЕЦБ и е факт само два дни преди първото за 2021 г. редовно заседание на централната банка.

още от ЕС