нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК: 30% от следващия бюджет на ЕС ще бъдат за политиките по климата

Снимка: Getty Images

30% от следващия бюджет на ЕС ще бъдат за политиките по климата. Това заяви говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфий по време на онлайн семинар на тема: "Енергийни цени и зелен преход", организиран от представителството на ЕК в България. Той изтъкна, че е много важно за ЕК да има социално поносим преход. 

Европейската комисия стимулира бизнеса да намали емисиите и да инвестира в нови технологии. "Ние лансираме и този социален фонд за климата. За България е 2,7 млрд. евро", посочи Макфий. 72 млн. ще дойдат от европейския бюджет. 140 млн. ще бъдат инвестирани до 2032 г. в нови енергийни източници.

Има още много да се работи за подобряване на енергийната ефективност както в частния, така и в обществения сектор. Затова до 2030 г. трябва да има до 40% участие на възобновяемите енергийни източници. По отношение на обновяването на сгради ЕК ще подпомогне държавите членки. Идеята е да се намали загубата на енергията. ЕК има конкретни цели. 3% от цялата площ на обществените сгради трябва да бъде обновена. 

"Този преход се извършва не само в Европа, но и в целия свят", изтъкна Макфий. И Америка, и Китай, и Африка търсят начини за намаляване на емисиите и Европа може да им бъде в помощ. 

още по темата
още от ЕС