нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК започва проверки за неправомерни глоби на български шофьори

Shutterstock

Европейската комисия /ЕК/ ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Такъв ангажимент поема председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмен отговор до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Писмото е в отговор на сигнал на Новаков, който сезира ЕК през юли т.г. по повод многобройни оплаквания от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство, припомнят от партийната централа.

Миналата година, въпреки острите възражения от няколко страни, сред които и България, ЕС въведе законодателния "Пакет Мобилност 1", който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони, се отбелязва в съобщението.

Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена. В официалното тълкуване на разпоредбата ЕК отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни членки не могат да изискват от тях документи за това, се казва още в информацията.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро, информират от ГЕРБ.

още от ЕС