нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Експерти ще посъветват Европейската комисия да приеме за „зелени“ инвестициите в ядрена енергия

Снимка: Getty images

Експерти, натоварени със задачата да преценят дали Европейският съюз трябва да счита инвестициите в ядрената енергия за такива в зелено и устойчиво развитие, ще се обявяват в полза на атомните електроцентрали. Това се посочва в документ, прегледан от Ройтерс.

Европейската комисия опитва да финализира своята таксономия зелено финансиране, която ще реши кои икономически дейности в рамките на ЕС могат да бъдат обозначени като устойчиви инвестиции на база строги екологични критерии.

Миналата година експертите в Брюксел не успяха да постигнат съгласи за това дали атомната енергия заслужава да бъде определяна като „зелена“. Тогава те отбелязаха, че макар емисиите на въглероден диоксид  при производството на електроенергия от ядрени реактори да са много ниски, има необходимост от по-задълбочен анализ на въздействието на радиоактивните отпадъци върху околната среда.

Европейската комисия възложи на своята вътрешна научна служба - Съвместният изследователски център (JRC), да състави доклад по въпроса

 „При анализите не са открити никакви научно обосновани доказателства, че ядрената енергия причинява повече вреда на човешкото здраве или на околната среда, отколкото другите технологии за производство на електроенергия“, се казва в доклада на JRC.

Според анализа складирането на ядрени отпадъци в дълбоки геоложки хранилища е „подходящо и безопасно“, като за пример се дават Франция и Финладния, които са в напреднал стадии на създаване на такива обекти.

Два експертни комитета ще дискутира констатациите на JRC в продължение на три месеца преди Комисията да вземе окончателно решение.

Страните в ЕС имат различни виждания по въпроса, като този месец Франция, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, и Словения призоваха Комисията да подкрепи ядрената енергетика.

От другата страна на барикадата са страни като Германия и Австрия, които критикуват ядрената енергия заради радиоактивните отпадъци и високите цени за изграждане и поддръжка на атомните електроцентрали.

още по темата
още от ЕС