Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС постигна споразумение за бюджета за 2020 година

Снимка: Shutterstock

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г., предаде ДПА, цитирайки дипломати и евродепутати.

Представители на правителствата на 28-те страни членки и депутати се споразумяха снощи за бюджет на стойност 168,7 милиарда евро за поети задължения (стойност, която ЕС се ангажира да инвестира през 2020 г. и годините след това, тъй като проектите и програмите се изпълняват за няколко години) и 153,6 милиарда бюджетни кредити за плащания.. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, с безработицата сред младежите и за дигитализацията. 

Около половината от средствата - 83,93 млрд. евро, ще отидат за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика. От тях 58,65 милиарда евро са насочени за намаляване на икономическите разлики в държавите челники и между тях. За борбата с климатичните промени са отделени около 21% от бюджета, или 35,4 млрд. евро. 

Средствата за подкрепа на Турция като страна кандидат за членство в ЕС са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатката Моника Холмайер.

Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм"

още по темата
още от ЕС
17
Понеделник
Февруари