нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС търси нови бизнес възможности в Западен Китай

Снимка: Shutterstock

През първите осем месеца на годината търговският обмен между Китай и Европейския съюз се е увеличил с 32,4% на годишна база, като се очаква да постави нов рекорд и надвиши 700 милиарда долара, каза представител на китайското Министерство на търговията на 16-ия панаир за бизнес и технологично сътрудничество между ЕС-Китай.

„Икономиките на Китай и страните от ЕС са допълват много добре. През последните години двустранният обмен в икономиката и търговията се разшири и задълбочи, а стабилността и устойчивостта на индустриалните вериги и на доставките се повиши“, каза още представителят, предаде Радио Китай.

Проучване на Търговската камара на ЕС в Китай от тази година показва, че от старта на епидемията, китайският пазар се е превърнал в най-важният за европейските предприятия. Повечето от тях споделят, че имат желание да останат в Китай и са изпълнени с увереност спрямо бъдещето си тук.

Повече от 2000 китайски и чуждестранни гости се включиха в панаира, онлайн и присъствено. Фокус на мероприятието бяха инвестициите, научните и технологични иновации и въглеродният неутралитет.

87 компании от 14 държави от ЕС, седем извън ЕС и също от Китай проведоха повече от 120 срещи за конкретни проекти в биомедицината, защитата на околната среда, новите енергии, земеделието, образованието и др.

Представителят на търговското министерство каза, че западните райони на Китай се превръщат в нова територия за отварянето на страната и нейния икономически и технологичен обмен с Европа.

още от ЕС