нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еврокомисията призова Германия и още 5 държави да отворят границите си

Европейската комисия даде 10 дни срок на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение. Страните въведоха различни ограничения на границите си наскоро. Германия например затвори границата си за Чехия на 14 февруари, както и за региона Тирол в Австрия, като мярка срещу разпространението на коронавируса. Единствено германски граждани можеха да преминават, както и шофьорите на камиони. В последните дни мярката предизвика транспортен хаос по магистралите в Чехия, които водят към границата с Германия, тъй като властите срещаха трудности да проверяват дали всички водачи на тежкотоварни автомобили имат необходимото удостоверение за тест за коронавирус.

„Еврокомисията призовава страните да се върнат към координирания подход на прилагане на мерките, според който се запазва свободата на придвижване на хора и стоки“, коментира комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Говорител на Еврокомисията обясни, че целта е да се намери решение възможно най-бързо, това е в интерес и на държавите. “Надяваме се да не се стига до правна процедура, защото това би отнело време”, добави той.

По неговите думи е необходимо държавите да се придържат по-тясно към препоръките на Съвета на ЕС, свързани с ограниченията за преминаване на границите като част от мерките за борба с пандемията. Той поясни, че посочените държави са забранили пресичането на границите, без да следват препоръката мерките да бъдат съразмерни на заплахата.

Германски министър на европейските въпроси Михаел Рот защити ограниченията по границите на страната му преди насрочената за днес среща на външните министри на страните от ЕС по темата.
"Тези ограничения очевидно поставят под огромно напрежение пограничните региони, ежедневно пътуващите до работните си места хора, превозите на стоки и общия пазар, но предпазването на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви той. 
Германия се опитва да избегне въвеждането и по границата с Франция на рестрикции, подобни на тези по границите с Чехия и Австрия, подчерта Рот.
Той добави, че засега в страната му не е установено разпространение на новите разновидности на вируса, което да е дошло от Франция за разлика от Чехия.
 

още от ЕС