Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовите министри от Eврозоната избират председател на Еврогрупата

Снимка: Shutterstock

На видеоконференция финансовите министри на Еврозоната от 19 държави, въвели единна валута, днес трябва да изберат следващия председател на влиятелната Еврогрупа, предаде ДПА.

Трима претенденти от Испания, Ирландия и Люксембург дадоха заявка  за поста, заеман досега от португалеца Мариу Сентену. Избраният кандидат ще поеме задължения на 13 юли и ще определя дневния ред на срещите на министрите на финансите на еврозоната, ще ги председателства ги и ще постига консенсус.

Мадрид посочи Надя Калвиньо, която години наред е работила в Европейската комисия. Според Франс прес именно Калвиньо, икономически министър на Испания, е сочена като фаворит за поста. Със своята умереност 51-годишната Калвиньо изпълнява ролята на модератор в лявото коалиционно правителство на Испания. В момента тя е единствената жена в Еврогрупата и ако бъде избрана, ще стане първата жена, която я председателства. Неотдавна тя получи ценна подкрепа от канцлера на Германия Ангела Меркел, която заяви, че винаги се радва, когато жени заемат ръководни политически длъжности. Някои страни обаче, особено най-либералните, решително се противопоставят на кандидатурата й. Те се съмняват, че тя има необходимите качества за пост, който изисква остро чувство за компромис. 

Двама мъже представиха кандидатурите си и ще се конкурират за поста с испанката. Единият е ирландският консерватор-либерал Паскал Донъхоу, на 45 години, а другият - 62-годишният люксембургски либерал Пиер Граменя.

Донъхоу се надява да изпъкне като кандидат на компромиса извън традиционното противопоставяне между северните и южните страни. Той се ползва с пълната подкрепа на Европейската народна партия, която обединява партиите от европейската десница. 

Пиер Граменя има опит в битката - преди две години и половина той вече беше в надпреварата за поста срещу португалеца Мариу Сентену. Граменя е от малка европейска страна, която е свикнала да получава важни постове в институциите. 

Новият председател на Еврогрупата ще бъде избран чрез гласуване с обикновено мнозинство, което означава, че ще трябва да получи 10 от 19 гласа, за да спечели. Възможно е да са необходими няколко гласувания. В този случай кандидатът, получил най-малко гласове на първия тур, обикновено се отказва от по-нататъшно участие. 

Трябва да бъдат взети предвид много параметри при тайното гласуване и това са политическият етикет или характерът на кандидата, както и разделението между Север и Юг, Изток и Запад, та дори площта на страните. Близкото географско положение също играе роля: вероятно Нидерландия и Белгия ще гласуват за Люксембург, а Португалия ще подкрепи испанската кандидатура. 

още по темата
още от ЕС