Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фон дер Лайен: Ще започнем преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, след като те изпълнят критериите

Снимка: Guliver / Getty images

Новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще се застъпва за начало на присъединителни преговори между ЕС и Северна Македония и Албания веднага след като бъде оценено, че тези две страни са изпълнили критериите, съобщи Танюг. 

В интервю за "Шпигел" тя каза, че тези две страни са съседи на ЕС.  "Трябва да започнем преговори с тези страни веднага след като Европейският съвет приеме заключение, че са изпълнени критериите. Трябва да оставим подадена ръка на тези страни. Споделяме един континент, една история, ние сме съседи. Ако затворим вратата на този регион, ще предизвикаме вреда на себе си ", каза тя в интервюто.

Преди десетина дни по време на своето представяне в Европейския парламент  Урсула фон дер Лайен похвали Северна Македония като светъл пример заради позитивните постижения, добавяйки, че Западните Балкани трябва да се възприемат по-сериозно, припомня БТА.

Фон дер Лайен бе избрана миналия вторник за първата жена в историята на ЕС начело на Европейската комисия. По време на кампанията, в която убеждаваше европейските депутати да гласуват за нея, тя на няколко пъти посочваше като свой приоритет започването на преговори с Албания и Северна Македония. 

Урсула фон Лайен следва да поеме поста председател на Европейската комисия на 1 ноември 2019 г.

още по темата
още от ЕС
12
Четвъртък
Декември