нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия ще глобява компании, които работят с подизпълнители, нарушаващи човешките права

Guiliver/Getty images

Германия ще глобява големите корпорации с до 2% от годишния им оборот, ако те работят с чуждестранни подизпълнители, които нарушават човешките права, предаде Ройтерс. Освен това компании, които  имат наложени глоби от над 175 000 евро по тази регулация, няма да имат право да се явяват на процедури за обществени поръчки.

Това предвижда нов закон, който беше одобрен от правителството на страната.

Конфедерацията на германските работодатели веднага излезе с позиция, че тези правила силно ще ударят по германския бизнес и неговата конкурентоспособност на глобално ниво. Според тяхната позиция законът  ще накара повечето компании, които имат изнесено производство в развиващи се азиатски страни например, да закрият всички свои операции там и да ги преместят на места, където разходите им по тях ще са по-високи.

„Освен това най-вероятно чуждестранни компании, които не отговарят на изискванията, ще заменят германските компании в тези пазари и така няма реално няма да се помогне на хората, които този закон иска да предпази“, смятат още от германския бизнес.

Финансовият министър на страната Олаф Шолц обаче смята, че решението е правилно, тъй като то ще защити работниците по света от експлоатация.

„Искаме да заявим пред света, че Made in Germany е марка, която винаги означава спазване на човешките права. Всички работници по света заслужават уважение“, добави той.

Според закона глобите от 2% ще бъдат прилагани за компании с над 400 млн. евро оборот. От 2023 г. той ще важи само компании с над 3000 служители в Германия, а от 2024 г. – и за компаниите с над 1000 служители. Това прави 600 компании за първата фаза и 2900 компании за втората.

Германия е страната най-голям вносител на български стоки, като през 2020 г. 16% от целия български износ на стойност над 8,1 млрд. лв. е насочен натам. 

още от ЕС