нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германски милионери трескаво местят авоарите си в Швейцария

Снимката е илюстративна /Getty Images

Германски предприемачи и наследници на милиони са силно обезпокоени от прогнозите Социал-демократическата партия да спечели изборите в страната и трескаво местят авоари в съседна Швейцария, предаде Ройтерс, като цитира анонимен германски адвокат по корпоративно право.

Опасенията са, че СДП ще се коалира с другата лява партия Левите и ще въведе нови данъци за свръх богатите в страната.

По последни прогнози СДП ще получи 26% от вота, докато консервативните партии ХДП и ХСС – 25%. Изборите в Германия за парламент са утре 26 септември.  

"За супербогатите това е огненочервен сигнал," казва германски данъчен адвокат със сериозна практика в Швейцария. "Предприемаческите фамилии са силно разтревожени."

Този ход показва колко много богати хора все още гледат на Швейцария като на привлекателно място, където да „паркират“ богатството си, въпреки опитите на страната да се отърве от имиджа си на данъчно убежище за милиардери.

Няма страна, която да има повече офшорни активи от Швейцария, а притокът на средства се е увеличил през 2020 г., което облагодетелства големи банки, като UBS, Credit Suisse и Julius Baer. Геополитическото напрежение и страховете около пандемията от COVID-19 правят политическата стабилност на Швейцария привлекателна.

Данни на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германските домакинства и компании в банки в Швейцария са се увеличили с близо 5 млрд. долара до 37.5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г., като тази сума не включва акции, облигации и финансови продукти.

още от ЕС