нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Каракачанов предупреди, че България може да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС

Кадър от bTV

България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, ако държи на националните и европейските интереси. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по ТВ Европа.

"България не е против, но ще каже, че не е време да се насрочва дата за провеждане на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е подготвен да се появи в първи клас, има предучилищна подготовка", каза Каракачанов. Той обърна внимание, че "в момента говори от името на правителството."

Като председател на Съвета на ЕС Германия се надява първата конференция, която се възприема като същинското начало на преговорите, да се случи до края на тази година. Необходимо е обаче единодушие между страните в ЕС.

В началото на месеца първо в интервю за македонска телевизия Каракачанов предупреди, че блокирането от страна на България е възможен сценарий, ако Скопие не реши двустранните си исторически въпроси със София и не се придържа към Договора за добросъседство от 2017 г. Специално бе споменат спорът за революционера Гоце Делчев.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята да обсъди темата с българския си колега Бойко Борисов, когото ще посети в следващите седмици. Това ще бъде първа чуждестранна визита в новия мандат на Заев, след като през август той формира управляваща коалиция с по-малката от двете албански партии в македонския парламент.

Също така Каракачанов обвини досегашния външен министър (а в новия кабинет на Заев - министър на евроинтеграцията) Никола Димитров, че три години не е направил нищо за подобряване на двустранните отношения.

Споменавайки ръководителя на смесената историческа комисия от македонска страна Драги Георгиев, той заяви още: "Тези хора нямат никакво намерение да водят искрен диалог с България. Те смятат, че може да замазват нещата. Те си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат".

По думите му това не е промяна в политиката на България към Северна Македония, а придържане към позицията на правителството, одобрена от парламента.

 

още от ЕС