нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел: Германия трябва да помогне на други държави от ЕС да съживят икономиките си

Снимка: Filip Singer - Pool/Getty Images

Германия трябва да помогне на съседите си в Европейския съюз да съживят икономиките си след кризата, предизвикана от пандемията, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на среща с депутатите от консервативния блок, цитирана от Euractiv.

От съществено значение за Германия, като страна-износител, е, нейните партньори от ЕС също да се справят добре, допълни Меркел.

Германия е най-успешната голяма европейска държава в ограничаването на разпространението на вируса, отчасти благодарение на множество тестове, което предизвикаха частично възобновяване на икономиката на страната.

Не е в ничий интерес само Германия да е силна след кризата, подчерта Меркел.

Канцлерът се съгласи с Ралф Бринкхаус, лидер на консервативния парламентарен блок на ХДС / ХСС, че Германия ще трябва да преведе значително повече пари в Брюксел. Бундестагът ще участва във вземането на решение относно финансовата помощ.

По-рано Бринкхаус заяви, че Германия иска да помогне на своите партньори от ЕС, но трябва да знае за какво ще бъдат използвани средствата. Очаква се Европейската комисия да представи преразгледани предложения за бюджет следващата седмица.

Експертът по бюджета на ХДС Екхард Рехберг начерта мрачна финансова картина по време на срещата. Той предупреди, че вероятно ще отнеме до 2023 г. данъчната такса да се възстанови до нивата си през 2019 г., като приходите ще намалеят 6,5% през тази година.

Меркел също предупреди законодателите да не се надяват твърде много на отваряне на границите на Германия.

Позовавайки се на кабинета на френския президент Еманюел Макрон, бизнес вестникът "Хенделсблат" съобщи, че Меркел и Макрон са се договорили отново да отворят френско-германската граница.

още от ЕС