нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Плановете на държавите в ЕС за кризисния бюджет от 1,8 трлн. евро - на поправителен

Снимка: Getty Images

Плановете, представени до момента от страните-членки на ЕС за изразходване на рекордните 1,8 трилиона евро за възстановяване на икономиките, съсипани от Covid-19, не съдържат достатъчно реформи и трябва да бъдат подобрени, категорични са в Европейската комисия. Това съобщиха трима дипломатически източници, цитирани от Ройтерс

Оценката на ЕК, споделена с пратеници от 27-те държави-членки на заседание при закрити врата на 7 януари, подчертава тежката битка, пред която е изправен Европейският съюз при харченето на толкова много пари. Бюрокрацията, политическите спорове и опитът с измами рискуват да попречат на усилията за поставяне на страните от ЕС на по-равномерна основа след пандемията, която задълбочи разликите между бедни и богати из целия континент. 

"В плановете липсват структурни реформи, стратегическа визия, конкретни цели и рентабилност. Предстои да се свърши много работа", каза брюкселски дипломат, предавайки критиките на Комисията на срещата.  Втори дипломат заяви, че Комисията е подчертала, че някои планове не са достатъчно конкретни и липсват измерими цели. Трети добавя: "Повечето правителства са добри в харченето на пари, но не са толкова добри в реформите. Те трябва да актуализират тези планове, за да получат средствата. Те трябва да работят много, за да могат бързо да усвоят парите и да ги похарчат за прилични проекти". 

Става въпрос за 1,1 трилиона евро от бюджета на блока за периода 2021-27 г. и допълнителни 750 милиарда евро от първото съвместно заемане в ЕС.
Комисията не уточнява кои държави са представили най-лошите планове, казват източниците. 

27-те страни членки имат срок до края на април да представят окончателни предложения на Комисията. След това те трябва да бъдат одобрени от другите страни от ЕС, преди, както се очаква, парите да започнат да текат през втората половина на годината. 

"Ако тези предварителни планове не бъдат подобрени, ако са боклук, те не трябва да бъдат приети от Комисията. Дори и да бяха, нетните платци щяха да блокират", каза третият събеседник на агенцията, визирайки по-богатите държави-членки като Нидерландия, които са особено твърди в намеренията си да не толерират разхищения. 

Досега по-малко от половината от страните от ЕС са представили първоначалните си планове, а Комисията е казала на останалите да побързат, за да се избегне забавяне при изплащането на пари, предназначени да извадят блока от рекордна рецесия, разкриват още източниците. 

Европейският икономически комисар Паоло Джентилони заяви в понеделник, след като обсъди националните планове за възстановяване със страните от Еврозоната, че е постигнат „добър напредък“, но че е необходимо "да се увеличи амбицията за реформи". Много проекти на планове трябва да бъдат "подсилени" с повече подробности за сроковете, целите и етапите, за да се гарантира, че парите се изразходват добре, каза още той. 

още от ЕС