нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рецесия заради COVID-19 заплашва да разруши Еврозоната, твърди еврокомисар

Снимка: Getty Images

Европейският паричен съюз е заплашен от рецесия, която се задава след пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Това заявява европейският комисар по икономиката в ЕК Паоло Джентилони в интервю, публикувано в събота в германския вестник Die Welt.

„Рецесията става все по-дълбока от очакваната, а разликите в икономическото развитие на страните от Еврозоната стават по-значителни, отколкото се очакваше през пролетта. Тук е и мястото страните да бъдат предупредени, че рецесия, причинена от пандемията, заплашва да разруши Еврозоната“, каза еврокомисарят. 

Според Джентилони динамиката на новите случаи на коронавирус в САЩ също е тревожна.

„Съединените щати са наш основен търговски партньор, и поради тази причина това развитие на коронаситуацията там е тревожно“, каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен излезе с изявление, призовавайки страните от общността „да направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли.

Джентилони изрази надежда, че с председателството на Германия в Съвета на ЕС, започнало на 1 юли, този проблем може да бъде решен.

„Времето не чака. Европа се нуждае от този план, и то бързо“, категоричен е еврокомисарят. 

Според прогнозата спадът в общия БВП на страните от еврозоната през 2020 г. поради пандемията ще достигне 8,7%. Това е с един процент повече от очакваното през пролетта. Европейската комисия очаква през 2021 г. икономиката на еврозоната да се възстанови с 6,1%, което няма да е достатъчно за достигане на показателите отпреди кризата.  

още по темата
още от ЕС