Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Само 2,5% от българите се учат през целия си живот, сочат данни на Евростат

Снимка: Shutterstock

България е след последните пет страни в Европейския съюз по брой възрастни хора, които казват, че стремят да се учат през целия си живот, сочат нови данни от изследването на образованието и обучението за възрастни на Евростат за 2018 г.

Само 2,5% от българите, участвали в анкетата на европейската статистическата служба, са казали, че се стараят да се образоват през целия си живот.

Под „учене през целия живот“ от Евростат имат предвид всички дейности, осъществявани в продължение на целия живот, с цел подобряване на знанията, уменията и компетенциите на хората в рамките на лични, граждански, социални или професионални начинания

Показателят за „учене през целия живот“ на Евростат се дефинира от дяла на хората на възраст между 25 и 64 г., които са участвали в някаква форма на формално или неформално обучение в последните четири седмици, преди да бъдат анкетирани.

Средното ниво за ЕС през 2018 г. е било 11,1%, което е с 0,2% над равнището през 2017 г. Нивото расте всяка година от 2015 г. насам, когато е било 10,7%.

Прочуването показва, че средно за ЕС жените са по-склонни от мъжете да продължават образованието си през целия си живот - 12,1% срещу 10,1%. 

Сред страните-членки на ЕС процентът на хората, които се учат през целия си живот, е най-висок в Швеция (29,2%), като сред нея се нареждат Финландия(28,5%) и Дания (23,5%). Най-ниските нива на ангажираност с образованието през целия живот се наблюдават в Румъния(0,9%,), България(2,5%), Хърватия(2,9%) Словакия(4,0%) и Гърция(4,5%)

още по темата
още от ЕС