нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сделката за Брекзит е близо, но ЕС иска още отстъпки

Getty Images

Преговарящите за Брекзит са на път да влязат в т.нар. „тунел“ – последната интензивна фаза строго секретни преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз със сключване на търговска сделка.

Днес, само 12 часа след пристигането си в Лондон, главният преговарящ от ЕС Мишел Барние си тръгна от Лондон с желание за още няколко отстъпки от Острова. „Трябва да получим малко повече от страна на Обединеното кралство, преди той (Барние) да е готов да влезе в тунела“, заяви старши дипломат пред „Ройтерс“.

И двамата преговарящи подчертават, че остават важни пропуски по отношение на риболова, равнопоставеността и управлението.

Говорителят на Борис Джонсън отбеляза, че е постигнат известен напредък, но двете страни все още нямат съгласие по всички въпроси. По-рано премиерът определи 15 октомври за краен срок на договорките и въпреки предпочитанията му за постигане на споразумение, изрази готовност и за вариант без сделка - сценарий, който би хвърлил в хаос двустранна търговия с годишна стойност 900 млрд. долара.

още от ЕС