нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 държави от ЕС дават 3,2 млрд. евро за развитие на сектора за електрически батерии

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия разреши на седем страни-членки на ЕС, сред които Германия и Франция, да отпуснат държавна помощ в размер на 3,2 милиарда евро за развитие на сектора за електрически батерии, информира Франс прес.

Този важен проект от общ европейски интерес ще включва 17 преки участници от целия сектор, като производителя на автомобили Бе Ем Ве (BMW) или на химикали БАСФ (BASF) и Солвей (Solvay), нo и малки и средни предприятия (МСП), някои от които са представени в няколко държави членки. Тези компании ще си сътрудничат тясно помежду си и с над 70 външни партньора, включително и публични изследователски организации от цяла Европа. Те ще имат за цел да разработят литиево-йонни батерии, които имат по-дълъг живот, презареждат се по-бързо и са по-безопасни и по-екологични от батериите, които се предлагат на пазара.

Очаква се инвестициите на Германия, Франция, Италия, Полша, Белгия, Швеция и Финландия да позволят да се мобилизират допълнително 5 млрд. евро частни инвестиции, уточняват от Брюксел. Комисията намира тези субсидии за съвместими с правилата за държавните помощи в ЕС.

„Одобрената помощ ще позволи да се гарантира, че този важен проект ще върви напред без да нарушава прекомерно конкуренцията“, подчерта еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Германия е получила зелена светлина да инвестира до 1,25 млрд. евро. Следват Франция (960 млн. евро), Италия (570 млн. евро), Полша (240 млн. евро), Белгия (80 млн. евро), Швеция (50 млн. евро) и Финландия (30 млн. евро). 

 

още по темата
още от ЕС