нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Икономиките на ЕС и Еврозоната държат стабилно темпо на растеж

Снимка: Getty images

Брутният вътрешен продукт на Европейският съюз е нараснал с 2,1% през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. За същият период ръстът на икономиката на еврозоната е 2,2%.

През второто тримесечие бе отчетен същият ръст на БВП на тримесечна база - 2,1% за ЕС и 2,2% за еврозоната.

Що се отнася до растежа на годишна база, през третото тримесечие на 2021 г. БВП на ЕС се е увеличил с 4,1%, а на еврозоната – с 3,9%.

Това е значително забавяне в сравнение с второто тримесечие, когато бе регистриран ръст на годишна база от съответно 13,8% за ЕС и 14,4% за еврозоната.

Най-голям растеж на тримесечна база регистрира Австрия – 3,8%. Следват Франция с 3% и Португалия с 2,9%.  Брутният вътрешен продукт на Литва е останал без промяна в сравнение с второто тримесечие, докато този на Словакия и Румъния е нараснал най-малко – с по 0,4%.

Според данните на Евростат икономиката на България е нараснала с 0,6% през третото тримесечие спрямо преходното.

Най-голямо увеличение на БВП на годишна база е отчетено в Хърватия – 15,5%. Следват Гърция с 13,4% и Ирландия с 11,4%. Най-нисък е ръстът в Словакия - 1,3%, като пред нея се нареждат Германия с 2,6% и Испания с 2,7%. В България растежът на годишна основа е 4,6%.

още по темата
още от ЕС