Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тереза Мей вижда светло бъдеще за Великобритания след Брекзит

Снимка: Guliver / Getty images

Британският премиер Тереза Мей обеща светли перспективи за Обединеното кралство след Брекзит по време на обиколка на страната, година преди тя да напусне окончателно ЕС, предаде „Ройтерс“.

Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март 2019 г. след 46 години на правна, икономическа и политическа интеграция с европейските си съседи.

Тереза Мей, която стана премиер на Великобритания в резултат на политическия хаос след референдума за Брекзит от 23 юни 2016 г., все още не може да обедини страната зад единна визия за напускането на ЕС.

Различията между отделните лагери като че ли стават все по-големи, а малцина са тези, които се осмеляват да дадат прогноза за дългосрочното бъдеще на Великобритания. 

По време на своята обиколка Мей ще се срещне с избиратели в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, в опит да сплоти четирите части на Обединеното кралство и да очертае позитивна картина за бъдещето на страната след Брекзит.

„Вярвам, че в годините, след като напуснем ЕС, ние ще заздравим връзките, които ни обединяват, защото нашата страна представлява най-успешният съюз в света“, заяви Мей, преди началото на 13000 километровата обиколка, която ще завърши в Лондон.

„Твърдо съм решена, че нашето бъдеще ще бъде светло“, допълни тя.

Първата спирка на Мей беше в Шотландия, където тя посети работници в текстилна фабрика.

„Смятам, че можем да договорим добро споразумение, без митнически тарифи и с възможно най-безпроблемна търговия , за да запазим достъпа си до пазарите в ЕС, но и да отворим нови пазари в други части на света. Брекзит ни предоставя много възможности“, заяви Мей.

ЕС от своя страна твърди, че Великобритания ще направи двустранната търговия много по-трудна, когато напусне единния пазар и митническия съюз. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че търговското споразумение с Великобритания ще е първото в историята, което ще разхлаби икономическите връзки между две страни, вместо да ги укрепи.

още от ЕС