нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС създава своя агенция за биомедицински изследвания

Снимка: Getty Images

Европейският съюз ще създаде своя собствена Агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика световна здравна среща на високо равнище, в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии. Това съобщи днес в речта си за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните агенции. Тя заяви още, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите. 

"И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера Джузепе Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия. Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава", подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия стартира речта си, обръщайки специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден - топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега - глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

"Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост. Нашите здравни работници сътвориха чудеса, Европа стори повече откогато и да било досега. Когато държавите-членки затвориха държавните граници, създадохме специални коридори за пренос на стоки, когато граждани бяха блокирани, Европа ги върна у дома им. Никога досега не е било толкова важно за заявим предимствата на пазарната икономика. Нужно е да създадем един по-силен здравен европейски съюз. Трябва да извлечем най-важните поуки от здравната криза", каза Урсула фон дер Лайен. 

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на негови собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет. "Радвам се, че мога да обявя, че ние ще инвестираме 8 милиарда евро в производството на наши суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет", каза Фон дер Лайен. 

По думите й, водещи международни институции като Световната търговска организация, ООН и Световната здравна организация "са парализирани и се нуждаят от реформа". Според нея тези институции трябва да са силни, за да се справят с глобални кризи, конфликти и предизвикателства. "За да направят това, те се нуждаят от реформа", добави тя. 

В изказването си Урсула фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар.

"Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта председателят на Европейската комисия, добавяйки че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне.

още от ЕС