нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ не възнамерява да контролира кривата на доходността по облигациите

Снимка: Getty images

Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава скорошния скок в разходите по държавните заеми, но няма да няма да търси конкретни нива на доходност на облигациите или да реагира на пазарните движения. На това мнение застават членът на Изпълнителния съвет ЕЦБ Изабел Шнабел и главният икономист на финансовата институция Филип Лейн, информира Ройтерс.

През последните седмици държавните облигации по цял свят се възстановиха от рекордно ниските си стойности на фона на очакванията за по-бърз ръст на цените в САЩ. Това накара инвеститорите да започнат да си задават въпроса дали ЕЦБ ще ускори темпото на покупка на облигации, за да ограничи ръста на доходността и да запази благоприятните условия за кредитиране на засегнатите от пандемията правителства, компании и домакинства.

Опитите на президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да забави темпото на растеж на доходността по облигациите чрез успокоителни коментари не донесоха успех. Шнабел и Лейн също опитаха да успокоят нервите на инвеститорите,.

„На този етап прекомерният контрол на доходността би бил несъвместим с битката срещу пандемичния шок на пътя за инфлация.“, коментира Лейн в интервю за испанския в. Expansión.

„В същото време е кристално ясно, че ние не прибягваме до контрол над кривата на доходността, в смисъла, че не искаме да поддържаме конкретна доходност константна“, допълни той.

По думите му, макар че инфлацията наистина се възстановява, ръстът все още не достига желаните от ЕЦБ нива.

Шнабел потвърди, че по-високата реална доходност по държавните облигации в ранния етап на икономическото възстановяване би могла да задуши растежа и да наложи реакция от страна на ЕЦБ.

Тя обаче е категорична, че постепенното покачване на доходността би било добре дошло, ако то отразява по-високите инфлационни очаквания, което би означавало, че стимулите на ЕЦБ работят.

„Повишаването на номиналната доходност, което отразява увеличаването на инфлационните очаквания, е добре дошъл знак, че политическите мерки дават плод. Дори постепенното увеличаване на реалната доходност не винаги е причина за безпокойство, ако отразява подобряване на перспективите за растеж.“, коментира тя.

още по темата
още от Финанси