нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ: Възстановяването на Еврозоната от пандемията зависи в огромна степен от фискалната политика

Снимка: Getty images

Възстановяването на Еврозоната от пандемията зависи в огромна степен от фискалната политика. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка по време на провеждащата се онлайн международна конференция по икономика Ambrosetti Forum предаде Блумбърг.

„От съществено значение е фискалната политика да противодейства на пандемичния шок върху доходите и производствения капацитет на фирмите, за да се гарантира, че общите условия на търсенето насърчават навременно възстановяване и подкрепят перспективите за средносрочен растеж чрез  публични инвестиции и реформи“, заяви Лейн.

„Макроикономическата роля на фискалната политика е особено преобладаваща при настоящите условия“, добави той.

Представителите на ЕЦБ проявяват нарастваща загриженост относно бавното освобождаване на паричната помощ по фонда за възстановяване на Европейския съюз в размер на 750 млрд. евро, както и хаотичната ваксинационна кампания в блока. Заради тези и други фактори ЕЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Еврозоната ще достигне равнището си от преди пандемията едва в средата на 2022 г. САЩ ще постигнат този резултат година по-рано.

„Позволете ми да подчертая, че краткосрочните и дългосрочните икономически резултати са неразривно свързани, особено при настоящите обстоятелства. Продължителният период на икономическа активност под оптималните нива уврежда дългосрочния производствен капацитет на икономиката “, каза още Лейн.

още по темата
още от Финанси