нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Берлин и Париж настояват за облекчаване на капиталовите изисквания за банките

Представители на финансовите министерства на Франция и Германия настояват за облекчаване на капиталовите изисквания и правилата за отпускане на бонуси за банките в ЕС. Това съобщи Ройтерс, като се позова на документ на двете ведомства, който е бил разпратен до други страни-членки на ЕС, за да се търси подкрепата им.

Както е известно пред банките в Европа бяха поставени по-високи регулаторни изисквания след глобалната финансова криза от 2008 г. чиято цел бе да не се повтори вълната от банкови фалити. Сега обаче финансистите настояват за тяхното облекчаване, за да може финансовите институции безпрепятствено да кредитират бизнеса и да работят заедно по икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус.

Според новите правила банките трябва да прилагат фиксиран коефициент на риск от 100% от капитала по заеми на  компании, които нямат рейтинг от лицензирана рейтингова агенция. Специфичното за Европа е обаче, че 75% от компаниите на Стария континент нямат практиката да правят такъв рейтинг. Това може значително да ограничи кредитирането и икономическата активност, пише Ройтерс. Затова в германско-френския доклад се настоява теглото на риска да бъде намалено на 65% от капитала по заемите за такива дружества.  

„Тези изисквания не трябва да важат за малки и несистемни банки“, се казва още в документа.

Освен това според правилата на ЕС бонусите се изплащат само частично в кеш, а останалата част – в акции и то разсрочено във времето, нещо за което се иска промяна.

още от Финанси