Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвестициите в Китай забавят темпото

100

Shutterstock

Инвестициите в инфраструктурни обекти в Китай са забавили нарастването си през август до безпрецедентни нива, предаде Франс прес.

Това е тревожен знак за азиатския гигант, тъй като този ключов двигател за икономическия растеж на страната дерайлира в разгара на търговската война със САЩ.

Публикуваните данни на Националното статистическо бюро на Китай потвърждават трудностите, пред които е изправена втората икономика в света, въпреки че потреблението и промишленото производството устояват в условията на криза.

За периода януари-август инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 5,3 процента на годишна основа, предаде BTA. Това е по-слаб темп в сравнение с първите седем месеца на годината, когато за този показател бяха отчетени +5,5 процента.

Едно обезпокоително задъхване на икономиката: този показател измерва разходите в недвижими имоти, транспортна инфраструктура, промишлени производства. Това са стълбовете на китайския икономически растеж, които често са захранвани от държавни инвестиции.

Отчетеното забавяне не отговаря на очакванията на анкетираните от агенция Блумбърг анализатори, които прогнозираха леко увеличение (+5,6 процента).

още от Финанси
26
Петък
Април