Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изплатените дивиденти в света с нов рекорд, надхвърлят 1,4 трилиона долара

Shutterstock

Четвърта поредна година на рекорди по изплатени дивиденти в света се оказва 2019-та. Те достигат 1,43 трилиона долара, което е ръст с 3,5% и респективно – нов връх в общия обем, става ясно от доклад, цитиран от AFP и френския вестник La Tribune. Очакванията саИзп растежът да се задържи на същото ниво през 2020 г.

Нововъзникващите пазари и Япония са били в основата на ръста на дивидентите миналата година, докато азиатско-тихоокеанският регион без Япония и Великобритания са били на опашката, констатира Janus Henderson Investors, една от основните компании за управление на активи в света с общ обем от 333,9 млрд. евро.

Като цяло регистрираният през 2019 г. растеж е „най-ниският от 2016 г. насам заради сложността на икономическата обстановка в света“ и особено заради силния долар, уточняват авторите на изследването от Janus Henderson Investors.

През четвъртото тримесечие обаче дивидентите са отбелязали ръст от 4,6% и са достигнали рекордната сума от 291,8 млрд. долара въпреки забавянето на растежа им в Северна Америка. Именно в САЩ е отбелязан и растеж над средния на изплатените суми на акционери -  с 4,7% до 490,8 млрд. долара през 2019 г., което също е нов рекорд. Спад с 2% е регистриран в Европа до 251,4 млрд. долара.

В Европа Франция, която е на водеща позиция по изплатени дивиденти на Стария континент, единствена е подобрила годишния си рекорд благодарение на значителните извънредни дивиденти при Natixis и Engie. Изплатените дивиденти в страната са нараснали с 1,3% до 63,9 млрд. долара.

Страната, регистрирала най-голям ръст на дивидентите в световен мащаб е Япония със скок от 6,3% до 85,7 млрд. долара, докато в останалата част от Азия забавянето на ръста на световната икономика и последиците от търговското напрежение са оказали негативно въздействие.

Петролният сектор е генерирал най-силен ръст на дивидентите, които са нараснали с 10%. Секторът със спад е телекомуникации.

Janus Henderson прогнозира 2020 да е пета поредна година на ръстове с общо увеличение от 3,9%, до 1,48 трлн. долара.

още от Финанси