Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какви капани крият ниските лихви по кредитите

616

Очаква се дълъг период на ниски лихви, коментираха банкери. Тази „лихвена зима" ще е сериозно предизвикателство за големите западни банки. Ниските лихви размиват преценката за кредитния риск, което в един момент може да доведе до криза, предупреждават още финансисти.

При жилищните кредити се забелязва тенденция на спад, пикът е бил през 2009 г., когато лихвеният процент е бил почти 10, през 2019 г. той е достигнал стойности от 3,2%.

„При потребителските кредити пикът е през 2009 г., тогава той е бил 13,34%. След това има плавно понижаване и в момента средно са около 6,3%. Това са историческо ниски проценти”, обясни Стойне Василев, финансов експерт и консултант, цитиран от bTV.

Средният лихвен процент при бързите кредити обаче достига 50%. Финансистът уточни, че това е таванът, който е определен със закон за потребителски кредит.  „Моите наблюдения показват, че повечето дружества използват тавана, а някои дори го надвишават. Тези небанкови финансови институции си имат своите клиенти и се надявам те да разбират рисковете”, каза още Василев.

Статистиката за т.н. „лоши” или необслужвани кредити показва, че те също са намалели. Приема се, че здравословното ниво за тях е до 4%, у нас те достигат малко над 7%. С тези данни България попада в топ пет на държавите с необслужвани кредити. Понижаването на този показател е едно от условията за влизането на страната ни в Еврозоната.

При ипотечен кредит от 100 хил. лв., в момента месечната вноска е малко над 560 лв., при евентуална финансова криза, тя ще се покачи на  722 лв. или с 28% повече.

Рефинансирането или обединяването на няколко кредита в един е вариант, който клиентите все по-често избират, твърди кредитният консултант Диана Караколева. От една страна така е възможно да бъде намалени  месечните вноски, а от друга – да се изтегли друг по-голям кредит.

Според кредитни консултанти, вариантът с рефинансирането е добър и при хора, изтеглили т.нар. бързи кредити, които също могат да ни вкарат в спиралата на длъжниците.

„Когато говорим за лихвени проценти – те не са нещо автономно в развитието на икономиката. Трябва да се съобразяваме с инфлацията, ситуацията с натрупването на депозитна маса и търсенето на кредити”, каза проф. Гарабед Минасян финансист, бивш член на УС на БНБ.

Експертът заяви, че депозитите растат, а причината е, че обществото предпочита да спестява. „Когато човек не е сигурен в бъдещето, той държи парите си. Това обаче задържа нашето икономическо развитие, то е най-ниско за всички бивши социалистически страни, които сега са членки на ЕС”, коментира Минасян.

Източник: bTV

още от Финанси
20
Петък
Септември