Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Марио Драги посочи най-големият риск за световната икономика

100

Марио Драги. Снимка: Guliver/ Getty Images

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги определи търговските конфликти като основният източник на несигурност за световната икономика, предаде Асошиейтед прес.

Вдигането на мита като част от търговска война може да навреди на икономиката като засегне бизнес доверието и съвременните сложни вериги за създаване на стойност между компании в различни страни, заяви той на редовен брифинг след заседанието на ЕЦБ, на което Европейската централна банка потвърди плановете си постепенно да спре програмата си за месечно изкупуване на облигации до края на годината. Институцията също така реши да остави без промяна водещите си лихви на рекордно ниското им, близо нулево, равнище..

Централният банкер на еврозоната призова за силни регулации и контрол, за да не се допусне да се повтори световната финансова криза, допълва Ройтерс.

Всички банки са по-силни днес, десет години след като колапсът на американската инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers) разпали кризата, коментира още Драги.

В същото време обаче голяма част от банковия бизнес е прехвърлена към небанковия финансов сектор, което означава, че следващата стъпка е да се въведат силни регулации и надзор, отбеляза шефът на ЕЦБ.

Експертите на ЕЦБ са понижили прогнозите си за икономическия растеж на Еврозоната от 2,1 на сто до 2 на сто за текущата година и от 1,9 на сто до 1,8 на сто за догодина, предаде БТА.

Причина за малко по-слабия очакван растеж е леко намалялото търсене от страни извън валутния съюз, уточни Драги. Въпреки това еврозоната се радва на "продължаващ растеж с широка основа", допълни той.

Драги отдели специално внимание на проблема с игалианския дълг и подчерта, че европейската централна банка (ЕЦБ) вече очаква не само думи, а и "действия" от популисткото правителство на Италия след успокояващите изявления на Рим на фона на опасенията от силно отклонение на и без това вече гигантския дълг на страната. Чухме обещанието на италианския премиер и на двама негови министри страната да спазва европейските бюджетни правила, заяви Драги, цитиран от БТА. "Думите обаче се променяха много пъти през последните месеци и очакваме вече дела, особено по проектозакона за финансите", допълни централният банкер, който също е италианец.
В същото време днес Рим изрази недоволство от проектобюджета на ЕС за 2021-2027 година, посочвайки, че той не отговаря на очакванията на гражданите. "Сегашното предложение на Комисия изглежда неадекватно, защото то не отговаря достатъчно на тревогите и очакванията на гражданите", заяви италианският външен министър Енцо Моаверо след среща в Рим с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, информира АФП.

Италия настоява за повече пари, за да може да реши миграционния проблем, който е особено чувствителна тема на полуострова от идването на власт на новото правителство, в което влезе и крайно дясната "Лига". Възраженията по бюджета идват и на фона на сключеното днес споразумение с Германия за връщане на мигрантите.

"Италия отстоява тезата, че е необходимо по-голямо внимание към миграцията и то най-вече чрез (осигуряването - бел. ред.) на много по-голямо финансиране за социално-икономическото развитие на страните на произход и транзит на мигрантите", отбеляза Моаверо.

 

още от Финанси
15
Четвъртък
Ноември