нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Болниците и ВиК дружествата освободени от плащането на дивидент към държавната хазна

снимка: Мениджър Нюз

Държавните болници и ВиК дружества няма да внасят дивиденти в държавната хазна, реши Министерският съвет.

Според нови разпоредби всички останали държавни компании или компании с държавно участие ще внесат в бюджета 50% от печалбата си за 2020 година до 30 юли 2021 година, посочват от правителствената информационна служба.

Лечебните заведения са освободени от разпоредбата, защото се отчита тяхната специфика и зависимостта им от ограничен брой източници на финансиране. Извън обхвата остават и ВиК дружествата в страната поради изпълнението на предварителните условия във водния сектор за усвояване на средствата от миналия оперативен период (2014 - 2020 година).

Правителството определя размера и обхвата на разпоредбата за дивидентите на държавните дружества. Традиционно болниците са изключени, но през 2019 г. например извън задълженията да плаща част от печалбата си остана и "Държавната консолидационна компания", а Българската банка за развитие (ББР) внесе 80%, а не 50% от печалбата си в хазната.

Доскоро информация за финансовите резултати на държавните компании се публикуваше от Министерството на финансите. От миналата година обаче това трябва да се прави от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Последната обаче много се забави с дейността си, като на чак на 11 март тази година беше одобрен доклада за дейността на дружествата за 2019 г.

Според този доклад 161 търговски предприятия отчитат положителен финансов резултат за 2019 г. в общ размер на 1,3 млрд. лв., най-много 584 млн. лв. печалба, отчетена от БЕХ ЕАД. 97 предприятия генерират загуба през периода, в общ размер на 334 млн. лв., в т.ч. "ТЕЦ Марица Изток-2" ЕАД (-202 млн. лв.).

 

още от Финанси