Затвори

Фотогалерия: Хотелът на Банкси провокира с най-лошата гледка на света

Мистериозният графити художникът Банкси предизвика бурни реакции с отварянето на хотела си във Витлеем – едни казаха, че е обърнал гръб на улицата, а други – че и той се е продал, за да забогатява от другите. Тези коментари единствено доказаха, че тайственият уличен творец отново е успял да провокира обществото.

По думите на своя собственик, The Walled Off Hotel предлага най-лошата гледка на света. Дългата 700 км масивна бетонна стена, застанала отсреща, разделя Израел от палестинската автономна област, която е в нейните владения. Банкси обаче се е погрижил тя да заприлича на същинско арт платно на открито и се надява чрез нея да привлече повече хора, за да разберат какво е да живееш в условията на Близкия Изток.

Строежът на хотела отнема малко повече от година, като през цялото време персоналът съумява да го запази в тайна. Днес всеки посетител е приветстван от скулптурата на маймуна на входа, облечена като пиколо, преди да се озове в екстравагантното фоайе. Много от предметите вътре напомнят за Великобритания, тъй като интериорът е съобразен с факта, че в миналото тези земи са били нейно притежание.

Слънчева светлина влиза в десетте стаи на хотела за не повече от 25 минути на ден, а най-важното в тях, разбира се, са картините. Освен на Банкси, има такива и на други артисти, като техните имена са предварително упоменати при резервацията. Това определя и цената на всяко от помещенията – от около 200 до 500 лева за нощувка за двама.

Разгледайте чудния The Walled Off Hotel в галерията!

още по темата
още от Фотогалерия