нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фотогалерия: Лалето на София

Нова графити творба украси още една от сградите в централните части на София – с внушителния си размер от 200 кв. метра произведението на име Serdika Tulip няма как да остане незабелязано от минувачите в близост до метростанция Сердика, в посока булевард „Княгиня Мария Луиза“.

Проектът е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България съвместно със Sofia Graffiti Tour – туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата. Стенописът илюстрира приятелските отношения между двете държави, преплитайки визуални елементи, характерни за техните култури.

Творческата концепция на Serdika Tulip е дело на дуото Arsek & Erase, българските художници Жельо Димитров и Георги Димитров, които рисуват предимно в областта на илюстрацията и сюрреализма.

В основата на композицията до красивата девойка е изобразен специалният сорт лале „Сердика“, селектиран и подарен на страната ни. Именно по идея на нидерландското посолство в България лалето е наречено „Сердика“, на името на античния град, върху който днес е разположена София и вече е със статус на отделен сорт, утвърден със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начало паметника на Света София.

още от Фотогалерия