нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Египет твърдо е решил да не допуска Турция до "петролния полумесец"

Абдел Фатах Сис

Снимка: Guliver / Getty images

Египет има пълно право да вкара войски на либийска територия и при нужда ще го направи. Това заяви президентът на страната Абдел Фатах Сиси в отговор на войнствените изявления и действия, предприети от либийските привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Официална Анкара отхвърли подкрепения от много организации и държави, включително Русия и САЩ, план за мирно уреждане в Либия и явно се насочва към силово решаване на конфликта.

Кайро може пряко да се намеси в гражданската война в съседната страна, каза Сиси при посещение във военната база Сиди Барани недалеч от либийската граница. Трябва "да помогнем на нашите либийски братя" да сложат край на кръвопролитията, да защитим египетските земи от терористични групировки, посочи той. "Всяка директна намеса на Египет в Либия се разглежда вече като стъпка с международна легитимност", добави Сиси. На другия ден го подкрепи египетският парламент, като изрази готовност да разреши изпращането на войски в чужбина.

Сиси не спомена думата "Турция", но контекстът на речта му подсказва, че тя е пряко свързана с неотдавнашните действия на Ердоган и на подкрепяното от него Правителство на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, противопоставено на Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Халифа Хафтар. В началото на юни Сиси даде предложение за спиране на огъня в Либия. Предложи и план за възстановяване на нормалния живот в страната, познат като Инициативата от Кайро.

Тя предвиждаше избори, приемане на предварителна конституция (т. нар. конституционна декларация) и създаване на президентски съвет, в който да бъдат представени и трите региона на страната - Фезан, Киренайка и Триполитания. ЛНА има силни позиции в Киренайка, а в Триполитания - ПНС. Според Инициативата от Кайро върху двата участника в гражданската война трябва да бъде упражнен натиск от външните сили, които ги подкрепят. Хафтар има добри връзки с Русия и Египет, ПНС разчита на покровителството на Турция.

Инициативата от Кайро бе одобрена от Москва и Вашингтон, подкрепиха я Европейският съюз и Арабската лига. Но Турция реагира другояче. След среща с Ердоган в Анкара Сарадж отхвърли инициативата на Египет. Той заяви, че Хафтар трябва "да получи заслуженото наказание". "Казвам на пучистите: това е началото на края за вас. Долу ръцете от Либия. Няма да спрем, докато не смажем врага", каза Сарадж.

Обяснение за смелостта му са неотдавнашните военни успехи на ПНС. Подкрепени от Турция, войските на Сарадж успяха след продължителни боеве да отблъснат от Триполи силите на Хафтар. Още по-войнствено изявление направи вътрешният министър на ПНС Фатхи Али Башага. Той съобщи, че политически преговори с Хафтар може да има, едва след като ЛНА бъде изтласкана от Сирт и Джуфра. Русия уж се канела да създаде в двата града военни бази, а ПНС - да осуети плановете й.

"Сирт и Джуфра са червена линия и няма да допуснем преминаването й", заяви Сиси в базата Сиди Барани. Интересът към тези два града не е случаен. На брега на залива Сирт се намира "петролният полумесец". Там са разположени терминали, осигуряващи 60 на сто от либийския износ на горива. А в Джуфра се намира най-голямата военновъздушна база на страната. Без нея няма как да се контролира "петролния полумесец". На 6 юни силите на ПНС започнаха операция под името "Път към победата". Целта е да превземат Сирт и Джуфра. Ролята на турските войски в това настъпление остава неясна.

"Сиси без притеснение заяви пред цял свят: той има интерес да не допусне, както му се струва, Турция на територията на "петролния полумесец". Анкара и Кайро отдавна са в напрегнати отношения. Днес Турция заявява,че има дългосрочни планове в Либия. Египет пък вече десетилетия е обвързан с либийския петрол и цялата икономика. Независимо от гражданската война в Либия все още работят доста египтяни", отбеляза пред "Независимая газета" Андрей Чупригин, старши преподавател в Училището по ориенталистика към Висшето училище за икономика.

По-натъшното развитие на ситуацията ще зависи според експерта от външни играчи. Позицията на Сиси засега се подкрепя само от отдавнашните му съюзници Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства. До подписването на броя нито САЩ, нито Русия се бяха изказали за изявлението на египетския президент. Знае се, че в събота са разговаряли по телефона външните министри на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Пресслужбата на руското дипломатическо ведомство информира, че двамата са обсъдили положението в Близкия изток, "наблягайки, че е необходимо възможно по-скоро да се въведе режим за спиране на огъня" в Либия. Разговорът се е състоял по инициатива на турската страна.

"Всички обмислят как да действат по-нататък. Едва ли обаче "големите играчи" ще решат да се самоотстранят. Едва ли някой от тях има интерес от война между Турция и Египет. Защото тя ще е колосален конфликт, какъвто не е имало в Близкия изток от 1967 г. насам. Конфликт, в който в крайна сметка всички ще са губещи", резюмира Чупригин.

Генадий Петров, "Независимая газета" / БТА

още по темата
още от Коментари