Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да ставаме по-богати всеки ден

 е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Ние си говорим за богатство най-вече в бъдеще време, когато ще имаме толкова много пари, че ще се чудим какво да ги правим. В същото време, все още на хората с по-голямо състояние в България не се гледа с добро око, въпреки че всички искаме да сме на тяхно място. В тази статия ще ви разкажа за няколко начина да увеличаваме богатството си всеки ден с малки стъпки, а не да чакаме съдбата да се погрижи за това.

Колко всъщност сме богати?

Когато задам този въпрос, повечето отговори са от типа „Сравнително добре съм осигурен“, „Справям се горе-долу“, „Имам малко пари в банка за черни дни“ и „Не се оплаквам, купувам си каквото реша“. Има и малко по-конкретни като „Карам кола за 60,000 лева, ти как мислиш, дали съм богат?“ и „Апартаментът ми е дизайнерски и струва 150 000 евро“. Досега не съм чул едно конкретно число, от което да разбера колко е богат даден човек.

Американците са го измислили – казва се нетна стойност (или богатство). Изчислява се много лесно и показва колко „струваме“ в момента – от активите ни изваждаме нашите задължения (пасиви). За да е по прегледно и да отразява същността на нашата нетна стойност, аз съм разделил активите и пасивите на лични и финансови. Първите са тези неща, които използваме за лични цели като жилище, автомобил, обзавеждане, техника и други. От тях не изкарваме пари. Ако сме ползвали заеми за тяхната покупка (като ипотечен кредит за покупка на жилище или лизинг на автомобила), ги записваме от дясно в личните пасиви. Там са и всички неплатени битови сметки и други задължения.

Истинските активи са тези, които ни носят доходи, кръстил съм ги „финансови“. В тях се включват депозити, акции, дялове от взаимни фондове, имоти с инвестиционна цел, земеделска земя и всички останали, които имат някаква текуща стойност и ще ни донесат ползи в бъдеще. Ако сме ползвали кредити за тях (има много такива случаи вече), ги записваме от дясно на таблицата.

Разликата между активите (лични и финансови) и пасивите (лични и финансови) е нашата нетна стойност. За да е още по-ясно, ще дам един пример:

Лични активи

Жилище – 150 000 лева (текуща цена)

Автомобил – 10 000 лева (текуща цена)

Обзавеждане и битова техника – 16 000 лева (текуща цена)

Лични пасиви

Ипотечен кредит – 132 000 лева (остатък към днешна дата)

Потребителски кредит - 28 000 лева (остатък към днешна дата)

Задължения по кредитни карти – 9000 лева (остатък към днешна дата)

Овърдрафт – 4000 лева (остатък към днешна дата)

Финансови активи

Депозит в банка – 15 000 лева

Финансови пасиви

Няма

Събираме активите и получаваме сумата от 191 000 лева. Пасивите са 173 000 лева. Нетната стойност в този случай е 18 000 лева. Малко или много, е въпрос на гледна точка, но това е сумата, която ще ни остане, ако днес продадем всичките си активи и погасим всичките си задължения.

още от Коментари
15
Петък
Ноември