Митрополит Киприан замина за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън

Митрополит Киприан замина за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън

Митрополит Киприан замина за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън, съобщиха от правителствената пресслужба. 

За първи път с българската делегация, по изричната молба на Македонската православна църква /МПЦ/, пътува и представител на Охридска архиепископия - епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие.
Решението македонски епископ да се присъедини към българската делегация беше взето на 3 април т.г. на среща на министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й. А за първи път Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.

Очаква се Благодатният огън, донесен от българската делегация, да пристигне на Правителствения терминал в 19.50 ч. След което той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия Синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще го предаде на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ