Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пловдив чака с топли одеяла и шалове хиляди гости в събота

Пловдив е в очакване на десетки хиляди гости за откриването на Европейска столица на културата тази събота, 12 февруари. Официалната част на събитието стартира от 19.00 часа, но много по-отрано ще влязат в сила редица организационни мерки в целия град, стана ясно днес на съвместна пресконференция на кметът Иван Тотев и представители на организационния комитет на събитието.

Въвежда се специална организация за автомобилите и делнично разписание на някои автобусни линии.

Няма да бъде разрешено паркирането на автомобили в централна градска част в карето между булевардите „6-ти септември“, „Източен“, „Христо Ботев“ и „Руски“ и целият този район на практика ще се превърне в огромна пешеходна зона. За сметка на това ще бъдат обособени буферни паркинги.

На 12 януари, автобусните линии 1, 4, 6, 9, 10, 12, 21 ще се движат до 00:00 ч и ще обхващат всички райони на града до кварталите „Прослав“, „Коматево“. Маршрутът им ще е съобразен с местата на буферните паркинги, определение за гостите, които не са от Пловдив.

Буферни паркинги ще има на три места – два безплатни паркинга пред административната сграда на Международен панаир – Пловдив и бул. „Марица“ – север, платен паркинг за желаещи ще бъде многоетажният паркинг вътре в самия панаир. Още два безплатни паркинга ще има до зала „Колодрума“ и в зоните на стадион „Пловдив“. За живущите във въпросната зона ще бъдат обособени места за паркиране.

Програмата след официалното откриване продължава с музикални изпълнения и съпътстващи събития на различни места в града:

На пл. „Централен“ ще има фестивал на храната, на пл. „Римски стадион“ ще бъде открита изложба с фрагменти и части от Берлинската стена, в квартал „Капана“ ще има две сцени и музикални изпълнения, както и специално издание на „Капана фест“.

Всички заведения и ресторанти в централна градска част ще работят до късно.

На определени места ще се раздават топли напитки, както и 30 000 одеяла и шалове с логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, които хората могат да си отнесат за спомен. Над 1000 доброволци ще участват в реализацията на събитието. 

„Откриването на Европейска столица на културата е нещо много голямо, грандиозно, което има нужда от своето място и ще бъде запомнено с хубавите неща, които се случват“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. "360-градусовата сцена е построена в пълните си размери. Мястото, където е изградена е специално избрано, за да се вижда от колкото се може повече хора, защото се очаква многохилядна публика. Хората ще бъдат разположени по продължението на булевард „Цар Борис III Обединител“, от северната страна на Пощата чак до началото на Цар-Симеоновата градина, както и откъм църквата „Света Петка“.

Над 40 000 човека се очаква да бъдат съпричастни на събитието. 

още по темата
още от Култура
09
Понеделник
Декември