нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ема Уотсън дари 1 млн. паунда за борбата срещу тормоза

Снимка: Guliver / Getty Images

Актрисата и звезда от "Хари Потър" Ема Уотсън дари 1 млн. паунда в полза на нова кампания във Великобритания, целяща да помогне на жертвите на тормоз, съобщи Би Би Си. 

Дарението идва след като близо 200 британски и ирландски актриси подписаха отворено писмо, което призовава за прекратяване на сексуалния тормоз на работните места. Сред тях са Ема Томпсън, Кийра Найтли. Писмото беше публикувано в изданието "Обзървър". 

Тази нощ в Лондон ще бъдат връчени най-престижните британски кино награди - БАФТА. Очаква се на официалната церемония присъстващите актриси да бъдат облечени в черно, за да изкажат отношение към проблема. Реакцията им ще бъде в знак на солидарност с холивудското движение "Time's Up", стартирано в хода на разкритията за сексуален тормоз над десетки актриси от бившия филмов продуцент Харви Уайнстийн. 

Уотсън дарява сумата на британския Фонд за правосъдие и равенство, създаден чрез кампания за групово финансиране, като мрежа за консултации и подпомагане на пострадали от тормоза. Фондът бе учреден от 190-те жени, които подписаха отвореното писмо и група от 160 души, включваща учени, активисти, работници в благотворителни организации, с цел да помогне на жертвите на тормоз, като им даде достъп до подкрепа и правосъдие. 

Ема Уотсън е един от първите дарители на фонда. В него са дарили по 10 000 паунда и Кийра Найтли и Том Хидълстън. 

"В съвсем близкото минало живеехме в свят, в който сексуалният тормоз беше някаква неудобна шега, неизбежната неловка част от това да бъдеш момиче или жена. Със сигурност не беше тема за дискутиране, камо ли да се отправи вниманието към него. През 2018 г. обаче изглежда се пробудихме в свят, назрял за промяна", се казва в писмото. 

още от Лица