нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидер или егоист

Снимка: Shutterstock

Ефективното лидерство е онова, което е фокусирано върху другите. От другата страна на монетата е егоистичното лидерство, при което на първо място винаги са интересите, нуждите и проблемите на самия ръководител. Истината е, че този тип лидерство е вредно не само за служителите и компанията като цяло, но и за самия лидер, въпреки че то извежда неговите интереси на преден план. Има няколко характерни черти на егоистичния подход към лидерството, за които трябва да внимавате. Ако ги разпознаете в себе си, трябва да предприемете действия, преди те да се вкоренят и разраснат.

Постоянно спорене

Ако често спорите с другите и си мислите, че винаги сте прав, а те грешат, то вероятно не оставяте у служителите си впечатлението, че се интересувате от това, което имат да кажат. Репутацията на лидер, който не изслушва другите и не променя мнението си независимо от доказателствата, които му се представят, не е нещо, с което човек трябва да се гордее. Спрете да спорите и бъдете отворени към различни гледни точки.

Често отсъствие

Ако постоянно сте заети с нещо друго, когато служителите ви имат нужда от вас, то те ще започнат да гледат на вас като на разсеян, самовглъбен и незаинтересован лидер. Положете усилия, за да се превърнете в човека, който вдъхновява и мотивира другите да бъдат най-добрата си версия, давайки им подкрепа и насоки, когато имат нужда от такива. Ефективният лидер е достъпен и отговорен.

Самохвалство

Когато си преписвате заслугите за добре свършена работа, вместо да ги споделяте с вашия екип, вие показвате какви са вашите приоритет, така че не очаквайте от другите да работят със същия ентусиазъм и страст по следващия ви проект. Добрият лидер насочва светлината на прожекторите към другите, а не към себе си.

Арогантност

Ако имате навика да прекъсвате другите и да изразявате определени позиции, без да давате възможност на останалите да отговорят или да изразят собствените си мисли, вие блокирате креативността на вашия екип. Говорете по-малко и слушайте повече.

Постоянно съревнование

Конкуренцията има потенциала да мотивира хората да се представят по-добре, но ако се съревновавате с хората, които ръководите, давате лош пример. Не трябва да забравяте, че те са на ваша страна и че основния ви фокус трябва да бъде върху подобряването на тяхното представяне. Съсредоточете желанието си за съревнование към вашите истински конкуренти.

Завист

Когато ревнувате или завиждате на хората, които ръководите, вие не изпълнявате ролята на лидер. В основата на лидерството е удовлетворението от успеха на другите. Ръководителят трябва да признава и цени постиженията на своите подчинени.

Надменност

Ако базирате стила си на лидерство на илюзорното си впечатление за вашата собствена значимост, трябва да разберете, че надменността може единствено да ви изолира от хората, които трябва да ръководите. Разбийте тази изкуствена реалност и се фокусирайте върху действителността.

………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Лидерство