нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трите нива на лидерството

Снимка: Shutterstock

Независимо от това каква позиция заемате във вашата компания, можете да бъдете лидер. Дори сред неофициалните ръководители обаче съществуват различни нива на лидерство. Въпреки че всички те са от ключово значение за изграждането на успешен бизнес, ако сте амбициозен предприемач, който е заложил бъдещето си на дадена идея, то трябва да се стремите към достигането на най-високото ниво - това на истинския лидер.

Ето трите нива на лидерство и начина, по който може да достигнете до най-високото равнище в мениджмънта.

Първо ниво - последовател

Това е нивото, на което се намират хора, които имат много специфични умения или познания. Това са хората, които се справят най-добре с дадена задача. Последователите са жизненоважен компонент за ефективната работа на всяка компания. Ако обаче искате да преминете на следващото лидерско ниво, трябва да намерите начин да разширите ролята си в компанията и да придобиете нови познания и опит.

Когато започнах първото си предприемаческо начинание трябваше да науча много неща за различни аспекти на бизнеса, за които преди това дори не се бях замислял. Имах инженерен опит, но нямах представа как се прави маркетинг, как функционира веригата за доставки и как да изградя връзка с моите потенциални клиенти. Използвайки природното си любопитство и способността си да се уча бързо, аз успях да придобия познания в най-различни сфери. За да преминете отвъд първо ниво, трябва да напуснете зоната си на комфорт и да скочите в непознати за вас области на бизнеса.

Второ ниво - ръководител

На това ниво са хората, които са приложили широките си познания, за да влязат в ролята на ръководител на екип. За да станете обаче истински лидер, трябва да превърнете хората около вас в лидери. Това е дълъг обучителен процес, при който показвате на вашите служители как да бъдат самодостатъчни и да вземат решения. Когато някои ваш подчинен ви търси с проблем, задайте му за задача да ви предложи едно или две решения на проблема.

Когато зададете подобни очаквания, служителите ви ще се научат да бъдат по-самостоятелни и да не се страхуват да споделят идеите си. Те ще започнат сами да си отговарят на въпросите, от които преди са търсили отговор от вас, и с течение на времето ще започнат да предприемат самостоятелни действия, без постоянно да ви питат за одобрение. Това ще ви позволи да се фокусирате върху по-голямата картина

Трето ниво – истински лидер

Лично аз не вярвам, че е нужно човек да бъде запознат в детайли със спецификите на даден бизнес, за да стане лидер в тази сфера. Защо? Защото истинското лидерство опира до управлението на хора, характери и визии. Вече не сте зависими от управлението на KPI, продукти, екипи и проекти. Вашата мисия е да вдъхновявате, общувате и свързвате.

Основният проблем, когато достигнете до върха на лидерството, е във въпроса как да се задържите на това ниво. За да го постигнете, трябва да установите ясни граници, които да ви попречат да се върнете към ръководенето на ежедневните операции на определен отдел или екип. Аз разрешавам този проблем като никога не спирам да мисля за по-голямата картина.

Ако искате да бъдете истински лидер, трябва да спрете да мислите за начина, по който се правят нещата, и да започнете да се фокусирате върху мисията на вашия бизнес, върху това какво олицетворява той и как искате да бъде възприеман от другите.

...................

Раж Джана за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство