Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инструменталната музика и интелигентността

102

Снимка: Shutterstock

Ако харесвате инструментална музика от какъвто и да било тип, това е знак, че сте интелигентни и то повече от средното ниво, пише PsyBlog.

Независимо от това дали музиката е класическа, филмови сауднтраци, амбиентна, мек джаз, голям оркестър или дори шумна банда – хората, които харесват музика без наличието на човешки глас в нея, са по-интелигентни от останалите.

Интересно е, че при хората, които предпочитат вокална музика, отново от който и да било вид, този факт не говори нищо информативно за техния интелект, пспоред последни изследвания.

Според авторите на проучването, които са направили това откритие, всичко се свежда до когнитивната сложност на музиката. Така например, въпреки, че често за операта се говори, че е изключително сложна и трудна за интелектуално възприемане, се оказва, че онези, които харесват опера не са по-интелигентни от онези, които не я харесват.

Резултатите от изследванията идват след проучване на 1500 души, които е трябвало да подредят по сила на предпочитание 18 различни вида музика, като едновременно с това е трябвало да направят и тестове за интелигнентност.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

още от Любопитно
16
Събота
Февруари