Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Историята под друг ъгъл – любопитни, но малко известни факти и събития

532

Илюстрация: Shutterstok

Учените продължават да ни изумяват с различни исторически открития и загадки. Но и без тях има предостатъчно факти, събития и личности, които ще ни накарат да видим под друг ъгъл миналото.

Бързаме да ги споделим с вас.

1. Три от десетте най-кръвопролитни войни в историята на човечеството са били на територията на Китай.

2. Печатът на гробницата на фараона Тутанкам е останал непокътнат цели 3255 години!

3. Най-младият папа е бил 11-годишен.

4. В не чак толкова далечното минало - краят на XIX и началото на XX век в Англия е било възможно да обявиш жена за продажба на пазар. Обичаят бил аналог на развода за простолюдието.

5. Авторът на знаменити философски трактати за образованието и възпитанието Жан-Жак Русо е дал всичките си 5 деца в приют.

6. Във Великобритания и до днес се пази парче торта от сватбата на кралица Виктория и принц Алберт. А сватбата е била през 1840 година.

 7. Джордж Вашингтон — един от най-известните американски президенти, никога не е живял в Белия дом. По негово време сградата просто не е била построена.

 8. Художникът Самюел Морз получил фатално късно известие за внезапно заболяване на жена му и не успял да стигне навреме, за да се сбогува с нея. Този трагичен епизод го подтиква да се впусне в търсенето на способи за бърза доставка на съобщения от разстояние.

 9. През есента на 1914 година по време на настъплението на германските войски към Париж 5000 френски войници били предислоцирани на фронтовата линия само за една нощ с парижки таксита.

 10. Първият човек, полетял в космоса  - Юрий Гагарин  - не е управлявал кораба „Восток-1”. Целият полет е бил извършен в автоматичен режим.

 11. Последната смъртна присъда в Западна Европа е изпълнена през 1977 година. С гилотина!

 12. През 1969 година между Салвадор и Хондурас избухва текъж кръвопролитен военен конфликт. Напрежението, прераснало във война, тръгва от футболни мачове между двете държави за право на участие на Световното по футбол през 1970 година.

 13. Легендарните „Бийтълс” на практика са имали пети член – британският музикант Джими Никол. Той е заменял Ринго Стар на 8 концерта на групата в Хонконг, Дания, Холандия и Австралия, за да бъде спасено турнето от провал.

още по темата
още от Любопитно
16
Неделя
Юни