нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да променим нечие мнение?

"Ако мислите, че разбирате всичко, вероятно са ви заблудили" - японска поговорка 

Снимка: Shutterstock

Много хора вярват на всяко твърдение, което са прочели във вестника. Интернет гъмжи от лъжливи факти и масивна пропаганда от всички страни на политическия спектър. Често на базата на тези псевдофакти и полуистини хората формират изкривена представа за света, която може да засегне всички сфери на живота им. Има ли начин да се справим с дезинформацията? Учени като Стивън Левандофски и колегите му посочват няколко стъпки.  

1. Истината и повече от нея

Да промениш мнението на някого не значи просто да му кажеш, че не е прав. Хората имат нужда да чуят алтернативна история, която обяснява защо нещо се е случило, а не просто, че тяхното обяснение е погрешно. То би трябвало в идеалния случай да обяснява и каква е мотивацията за лъжата.

2. Кратко и ясно

Това алтернативно обяснение обаче не трябва да е сложно. Колкото по-просто е то, толкова повече работи. Ако прекалите с обясненията, хората ще изключат: няколко ясни факта са достатъчни.

3. Не повтаряйте мита

Опитайте да не повтаряте мита. Хората най-лесно си спомнят същината на нещата. Ако продължавате да повтаряте познатия за тях мит, си вкарвате автогол.

още от Любопитно