Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Любопитни родителски практики по света

103

Снимка: Shutterstock

 

Родителите по цял свят имат собствени начини за отглеждане на децата, но със сигурност имат едно общо: искат най-доброто за децата си.

Колкото и странни и дори шокиращи да ни се сторят някои от тези методи, можем да не се съмняваме в едно – че те са съчетани с дълбока родителска обич.

1. В Мавритания родителите плюят децата си за здраве

Хората от народа Уолоф в Мавритания, вярват, че слюнката съхранява думите, тъй че плюят върху новородените, за да може благословиите им да останат с детето. След като изрекат благословиите, майките обикновено плюят по лицето на бебето, а бащите по ушите, и разпростират слюнката по цялата му глава, за да са сигурни, че ще живее благословен живот.

2. В Норвегия оставят децата да спят навън при температури под нулата

Обичайно за родителите в скандинавските страни е да оставят най-малките деца в количките навън пред заведенията, дори в студените зимни дни, докато те пият кафе или се хранят. Смята се, че леденият въздух калява малчуганите и ги прави по-здрави.

3. Майките в Кения никога не поглеждат бебетата в очите

Въпреки че жените от народа Кисии в Кения са силно ангажирани с децата си, те отклоняват поглед от бебето, веднага щом то започне да се вълнува. Това е техният начина да научат детето да не иска постоянно внимание.

4. Виетнамските родители учат децата да пишкат по команда

Всеки път, когато детето покаже, че му се пишка, майката издава един отличителен свистящ звук. Към деветмесечна възраст бебетата се научават да свързват този звук с уринирането и лесно се научават да ползват тоалетната.

още от Любопитно