нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първият товарен автомобил стана на 125 години

Снимки: Daimler

В началото бил мотоциклетът. Създал го е един от най-големите таланти за времето си в инженерната област Готлиб Даймлер, който търсел нови области на приложение за измисления от него двигател с вътрешно горене. След мотоциклета Даймлер продължил с моторизираната количка, моторизиран противопожарен шланг и накрая, напълно в логиката на полета на мечтите си, изобретил и първият товарен автомобил преди цели 125 години – през 1896 г.  От тогава и до днес компанията, носеща името на големия изобретател – Daimler AG, е пионер в технологиите и задвижващите системи в автомобилостроенето.

Първият камион приличал повече на каруца с двигател и без теглич. Двигателят, наречен "Феникс", бил двуцилиндров с четири конски сили, разположен в задната част и с работен обем 1,06 литра, оригинално произведен за лек автомобил. Даймлер го свързал със задния мост с ремък. Имал две спирални пружини, които защитавали двигателя от вибрациите, към които бил чувствителен.

Превозното средство било разположено на колела от твърда стомана. Даймлер управлявал предния мост с помощта на верига. Шофьорът седял отпред на седалка като в карета. Двигателят бил в задната част на автомобила. Разходът на гориво бил приблизително шест литра бензин на 100 километра. Разработката била изключително напредничава за времето си, но Даймлер не бързал да я пусне в масова употреба. Първо я подложил на тест в реални условия – нещо, като днешната повсеместно предлагана от автомобилните производители услуга „тест драйв“ за клиенти. В продължение на месеци той подлагал петтоното си изобретение на ежедневната работа в тухлена фабрика в Хайденхайм и старателно отстранявал недостатъците, които излизали в хода на експлоатация. Всичко останало – от първия модел, до днешните модерни наследници е история, движена от Индустриалната революция, развитието на търговията и строителството на пътищата.

още от Любопитно