нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Високият самоконтрол = на щастие

Снимка: Shutterstock

Хората с по-висок самоконтрол са по-щастливи, защото се стремят към по-възнаграждаващи цели и постигат своите амбиции, смятат изследователи. 

Резултатите идват от проучване на самоконтрола, нивото на щастие и начина, по който взимат решения 545 души.

Хората с висок самоконтрол са по-щастливи от живота, но също така и не се нуждаят от самоконтрол толкова често, колкото може да се предполага. С други думи, те се борят с вътрешните си демони по-малко, защото за тях е по-лесно да направят по-мъдрия избор. И в дългосрочен план по-мъдрите решения, повтаряни в продължение на години, правят един човек по-щастлив.

По-голямото щастие не е единствената полза от самоконтрола. Изследванията също така показват, че по-високият самоконтрол се свързва с по-положителни резултати в живота, като по-високи академични постижения, по-добро здраве, повече междуличностни успехи. Самоконтролът е един вид еволюционната черта, осигуряваща адаптирането и оцеляването.

"Хората с висок самоконтрол е по-малко вероятно да се сблъскат с мотивационни конфликти, по-лесно устояват на изкушенията или пороците, по-свободни са да преследват своите цели, стремежи и идеали, като прилагат стратегии, ориентирани към реализиране на личните им амбиции",  обясняват авторите на изследването.

Може да се зачудите, не пречи ли до известна степен самоконтролът на забавлението, но всъщност проучването установява, че хората с висок самоконтрол харчат по-малко време, за да се контролират и да вземат трудни решения. Хората с висок самоконтрол са по-щастливи в дългосрочен план и в краткосрочен план.

Източник: PsyBlog

още от Любопитно