Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Buyer персона: Питайте, анализирайте, дайте име

Shutterstock

Независимо в каква индустрия работите, т.нар. buyer персона ще ви бъде от голяма полза в правилното таргетиране на потребители и управление на кампании. Какво представлява тя, как се изгражда и къде намира приложение ви споделяме днес.

Какво е buyer персона?

Накратко тя представлява подробен портрет на идеалния ви потребител, създаден на база на таргет аудиторията и натрупаната до момента клиентска база.

Всеки бранд има по няколко персони, като всяка от тях има свой отделен живот и личностни характеристики. Създаването на buyer персона помага за:

 • Да разберете потребителите си
 • Да сегментирате рекламните си кампании
 • Да персонализирате комуникацията си
 • Да подобрявате продуктите си

Пример за buyer персона

Име: Тим

Възраст: 30

Образование: Средно

Работа: Техник

Приходи: 20 хиляди лева годишно

Статус: Сериозно обвързан

Любима музика: Хаус, алтернативен рок

Хоби: Да излиза на по бира с приятели, да придобива нови технически умения

Транспорт, който използва: Публичен транспорт, велосипед

Как да създадете buyer персона?

Въпреки че са измислена репрезентация на средностатистическата клиентска база на вашия бизнес, всички персони имат човешки качества, като ниво на образование, годишни приходи, възраст, пол, предпочитан тон на комуникация и т.н.

За да създадете портрета, трябва да започнете от събирането на данни за клиентите, които вече познавате. След това трябва да добавите по-детайлизирани описания за всяка персона, която сте открили.

Ето няколко препоръки, които ще са ви от полза:

 • Задавайте въпроси

За да създадете наистина добра и реалистична buyer персона, ще имате нужда от информация за клиентите. Това означава да искате обратна връзка от тях във всеки удобен момент или да създадете специална анкета с въпроси.

Уверете се обаче, че поднасяте питанията си по забавен и интерактивен начин. Независимо от националността и възрастта си, хората обичат да говорят за себе си, но мразят да попълват дълги и скучни полета.

 • Анализирайте всичко, което знаете

Разгледайте внимателно събраната информация и открийте тенденциите, обединяващи потребителите ви. Това може да е каналът, който ги е препратил към вашия уебсайт, професията, възрастовите групи и др. Задачата ви е да откриете общите черти.

 • Дайте име на персоната

Веднъж щом сте открили общите черти в клиентите си е време да ги отделите в няколко категории. Отделните такива ще се състоят от хора в различни възрастови интервали, с различно образование и т.н. Тези групи от хора, споделящи еднакви интереси, са резултатът от това, което наричаме buyer персона.

Къде да ползваме buyer персоната?

Много е важно да прилагаме персоната при:

 • PPC – Pay Per Click маркетинг
 • SEO – оптимизация на търсещите машини
 • CRO – оптимизация на процента конверсии
 • UI и UX – потребителски интерфейс и потребителско изживяване

Ако все още се чудите дали да направите buyer персона за бизнеса си, не се колебайте повече. В маркетинга тя е страхотен начин да подобрите продажбите си много лесно, без да използвате големи ресурси и външна помощ – само и единствено на базата на информацията, която имате за потребителите си.

 

По материал на Medium.com

Редактор: Габриела Беличовска

още по темата
още от Маркетинг