нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цената на креативността

Pexels

Креативността може да е застрашена в маркетинговия свят, но използването на нови тактики и генерирането на свежи идеи е в състояние да изведе бранда напред. Анализите отново и отново потвърждават, че финансовата възвръщаемост, благодарение на креативността, може да е огромна.

Цената на креативността

Проучване, проведено от McKinsey, показва, че креативните брандове постоянно трупат все по-добри резултати. Компаниите, които спечелят най-голям брой награди „Златен Лъв“ от Кан например, имат по-високи приходи и възвръщаемост на инвестициите (ROI). От фирмата за анализ на данни Nielsen пък разглеждат стотици кампании с потребителски стоки и достигат до извода, че креативността засилва продажбите двойно повече от рийча и таргетирането.

Тези прозрения дават страхотна информация на маркетолозите, нали? Разбира се, с изключение на това, че бизнесът много е забравил стойността на креативността и инвестира повече в инициативи в дигиталното пространство и технологии като SEO, приложения и дизайн.

Оставете бюджета настрана, същественият момент е, че вашата работа като маркетинг специалисти е да сте креативни. Независимо дали ще финансирате кампаниите си сами, или ще успеете да накарате компанията да ви подкрепи, ефективността на работата ви зависи от способността да измислите интересни и нови начини да разкажете историята на вашата марка и продуктите ѝ.

Вижте няколко тактики, с помощта на които да създавате стойностни кампании със сериозно влияние над потребителите ви.

Открийте нов начин да разкажете историята

Понякога всичко, което е необходимо, за да може една кампания да бъде смислена за аудиторията, е да преосмислим разказа си. Да вземем за пример фармацевтичната индустрия. В борбата със скептичните потребители и притесненията за завишени цени, фармацевтичните компании откриха иновативни начини да илюстрират как инвестициите им в проучвания и усъвършенстване подпомагат подобряването и дори спасяването на живота на пациентите.

Mitsubishi Tanabe Pharma America например работи с консултантската агенция Brandpie по кампания за препозициониране на бранда. Вместо да се фокусират върху подчертаване на страхотната работа в лабораториите си, от бранда насочват разказа си навън, върху последиците. Създаденото видео е емоционално, докосващо, включени са и снимки от болница, за да се демонстрира връзката между науката и хората.

Попитайте аудиторията

Проучванията може да са източник на интересна информация за публиките ви, която да послужи за създаване на иновативни начини да се свържете с тях.

Кампанията #FindYourCanvas на продукта Bombay Sapphire, създадена от BBDO Ню Йорк, бе стартирана след изследване, което показа, че 90% от хората искат да отделят повече време за креативни и артистични действия. Обединяването на този факт с желанието да бъдат информирани потребителите, че брандът спонсорира инициативи, свързани с изкуството, ражда цяла нова кампания. От Bombay са си поставили за цел да достигнат до младежи, които обаче не се впечатляват от традицонната реклама. Ето защо, те инсталират черно платно в мол в Лос Анджелис, върху което рисува робот, а минувачите могат да избират цветовете и позициите на платното, с помощта на специално разработен уебсайт. Тази страхотна идея носи на Bombay награда от Adweek.

Бъдете емпатични

Разберете добре потребителите и техните нужди. Маркетолозите на LEGO влизат в обувките на децата и провеждат редица изследвания, за да разберат как си играят те. Това отключва емпатията, а тя, от своя страна, помага на екипите да работят по-креативно. Проучванията показват, че на хората могат да им хрумнат още нови идеи, когато споделят засрамваща история за самите себе си. Тази тактика прави две неща – първо, напомня, че всички ние сме хора и второ, елиминира естественото колебание да споделяме нови идеи от страх, че ще бъдат отхвърлени. Споделяйки неудобна история, преодолявате притеснението.

Питър Дейзими, съосновател на Hostt, за Entrepreneur.com

още по темата
още от Маркетинг