Затвори

Нищо ново, но продава

Pexels

Емпатията не е нещо ново в маркетинга. Истински добрите кампании се целят право в сърцето ни и това работи. Наскоро ми се случи да се лутам в магазин за козметика, втренчен в куп шишенца с парфюми, всички излъчващи авторитет с големите си фантастични лога. Избрах Kenzo, защото рекламата им от рекламния фестивал в Кан от 2017-а все още кънти в съзнанието ми. „Да останем приятели“ с бранда чрез емпатия изглежда е маркетинг стратегията на 2020 година.

Традиционната формула: Добър маркетинг = емпатия + продукт

От дълго време компаниите са запознати с факта, че емоциите продават. Те са толкова влиятелни, че напълно ни карат да оставим фактите. Например Camel успешно ни убеди, че „повече лекари избират Camel в сравнение с всяка друга цигара“, докато Marlboro ни накара да вярваме, че ако пушим достатъчно от техните продукти, ще се превърнем в известния каубой, т.нар. “Marlboro Man”.

Лично аз харесвам рекламата на Apple HomePod. Поразява ме всеки път, в който я гледам, и дори и да не се интересувам толкова от продукта, ме кара да се чувствам много по-свързан с компанията.

Новата формула: Добър маркетинг = емпатия + още емпатия

Емпатията като маркетинг инструмент не е новост, но напоследък именно нея се опитват да продават компаниите. Например Dove се опита да пребори стандартите за красота, зададени от Photoshop, които карат много жени да се чувстват несигурни. Кампанията „Истинската красота“ добави 1.5 млрд. долара към годишните продажби на компанията за следващите 10 години и това не е единственото такова постижение на бранда.

Друг страхотен пример за емпатичен маркетинг е „Най-трудната работа на света“ на бранда за поздравителни картички American Greetings. С над 28 млн. гледания тази реклама увеличава поръчките на компанията с 20%, а потребителската база – с 40%. Първоначално заложената цел на кампанията е да увеличи продажбите от поръчки за Деня на майката, но накрая се отразява на печалбите за цялата година.

 

Ако не сте наистина автентични, ще ви накажат

Точно това се случи с Pepsi заради реклама с модела Кендал Дженър, която през април 2017 г. бе свалена около 24 часа след публикуването онлайн. Рекламата показва хората от движението “Black Lives Matter” като усмихнати, ръкопляскащи, доволни. Това обаче е тъкмо обратното на това, което се случва в реалността при тези протести, посочват активистите.

Нужен е кураж да послушате сърцето на клиента и да го накарате да бръкне в джоба си заради вас. Това изисква промяна в начина на мислене и вероятно е най-трудното нещо, което някога са ме молили да направя.

Алън Трапулионис за Medium.com

още от Маркетинг