нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Полезно, желано, достъпно - бързо, в обувките на потребителя!

Shutterstock

Терминът „потребителско изживяване“ (UX) е свързан с всяка една интеракция, до която брандът ви кара потребителят да се докосне. Той много често се свързва с техническите действия, като например потребителят да е в уебсайта ви или мобилното ви приложение, да използва онлайн услугите ви, или пък да ви търси онлайн.

Според клетката на потребителското изживяване на Питър Морвил то трябва да бъде:

  • Полезно;
  • Желано;
  • Достъпно;
  • Правдоподобно;
  • Стойностно;
  • Използваемо;
  • Откриваемо.

UX е свързано с емпатията – колкото по-добре влизате в обувките на потребителя, толкова по-добро ще е и то. Ето няколко препоръки за бързо постигане на очароващо изживяване.

1. Карта на потребителското пътуване

За всяка buyer персона, която имате, създайте въображаема карта на нейното пътуване – водете се от това при вида на какво би напуснала уебсайта ви, ще се ориентира ли добре в него, профилите ви в социалните мрежи отговарят ли на вкусовете ѝ и т.н.

Така ще разберете над какво да поработите повече и съществува ли момент, в който потребителите изчезват, защото ги отблъсквате с нещо.

2. Навигация

Навигацията в уебсайта ви трябва да е опростена и лесна за използване. Премахнете всички ненужни опции и улеснете потребителя.

3. Тествайте скоростта на уебсайта

Уверете се, че сайтът ви функционира възможно най-бързо. Ако на потребителите им отнема много време в чакане една страница да зареди, е много вероятно да напуснат и да продължат сърфирането си онлайн, а може би да отидат и при конкурентите ви.

Според проучване на Akamai 33% от онлайн купувачите чакат около 4 секунди преди да излязат от един бавнозареждащ уебсайт. Ето какво може да ви е от полза, за да зарежда сайтът ви по-бързо:

  • Намалете резолюцията на изобваженията;
  • Не слагайте огромно фоново изображение в уебсайта си;
  • Редовно следете скоростта, полезен в това отношение е инструментът PageSpeed Insights by Google.

4. Не забравяйте мобилните си потребители

Повече от половината от уебсайт трафика по света е генериран през мобилни телефони, което означава, че задължително и вашият сайт трябва да е адаптиран за тях.

5. Достъпност

Помислете за тази аудитория, която има здравословни проблеми, влияещи върху начина им на работа с уебсайта ви.

Имплементирайте различни начини за презентиране на информацията на уебсайта ви, за да улесните възможно най-много всички в достъпа до нея.

6. Бъдете контактни

Уверете се, че разполагате с място за бърз онлайн контакт, който потребителите да осъществят с вас по всяко време.

Няма по-лошо нещо от това да разглеждаш нечий уебсайт и да се изгубиш в него, търсейки къде да попиташ за повече детайли относно дадена услуга или продукт.

 

В заключение, емпатията е водеща за потребителското изживяване. Представете си, че уебсайтът ви е магазин. Не бихте искали да затрудните купувача си като не приемате плащания с карта, нямате пробна, ако бизнесът ви го изисква, поставяте трудни за четене табели и т.н. Помислете кой посещава уебсайта ви и какво иска да постигне с това – скочете в потребителските обувки още сега!

По материал на Medium.com

Редактор: Габриела Беличовска

още по темата
още от Маркетинг