Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

2018: Гласът ще промени пазаруването

Снимка: Shutterstock

Amazon и Google продадоха 27 млн. гласови устройства в САЩ през 2017 г., посочва изданието за маркетинг Adweek, цитирайки изследване на Consumer Intelligence Research Partners в САЩ. 

29% от хората, които имат устройства Echo и Google Home в страната споделят, че им харесва да поръчват продукти (или "да нареждат покупки") с глас. 41% планират да го правят и в бъдеще. Прогнозата е тези проценти да се увеличат, при това значително.

Walmart и Google обединиха сили, така че да може Google Assistant да сканира покупките на потребителите и да пита например "Бихте ли искали да си поръчате отново паста за зъби на Colgate за $2.99?". Освен това, може да пита искат ли хората да си купят конци за зъби с отстъпка - и с едносричен отговор да потвърждава покупката. 

С активираното от гласа пазаруване марките ще могат да изграждат потребителска лоялност, докато същевременно продават повече, коментира в Adweek Амит Шарма - главен изпълнителен директор и основател на компанията Narvar. Новата технология обаче според него идва и със своите предизвикателства. Най-голямото сред тях е откриването.

"Да кажем, че вашият бранд предлага органична паста за зъби в премиум сегмента. Как човек ще открива продукта ви с глас, освен ако не попита за него? Водещите платформи все още не са представили платено гласово търсене. А когато го направят, това ще трябва да стане по правилния начин. Таргетирането ще трябва да бъде високо персонализирано, за да успява", казва Шарма. 

И докато пазаруването е естествено продължение на гласовия изкуствен интелект, в близкото бъдеще ще бъде сложно да откриваме нови марки и да изследваме продукти, без да разчитаме изцяло на препоръки от Amazon или Google. 

Има три области, в които гласът може да повлияе на пазаруването през 2018 г. Те са следните: 

още от Маркетинг